Do tej pory wydawało się, np. że Mercedes produkuje wyłącznie samochody. Okazuje się, że nie mamy racji: na dachu siedziby Mercedesa w Warszawie stanęło 10 uli.
W każdym mieszka jeden rój liczący średnio 25–30 tysięcy pszczół. Mercedes-Benz Polska produkuje więc również miód. Co więcej, w firmie zaplanowano warsztaty dla pracowników „z życia pszczół”. Ciekawe, czy odbywają się one po godzinach pracy. Uzyskany ze zbiorów miód ma być dostępny w kuchniach biurowych. Jak czytamy w komunikacie prasowym „akcja ma także przekonać pracowników do zmiany nawyków żywieniowych, takich jak ograniczenie spożycia mięsa i słodyczy, których produkcja znacząco wpływa na ocieplenie planety”.
Kto by przypuszczał, że jedzenie cukierków przyczynia się do ocieplenia klimatu Ziemi. Idąc za radą Mercedesa, w redakcji postawiliśmy jeść słodką odmianę cebuli – zdrowo i ekologicznie :)
Miód od Mercedesa
- Szczegóły